Wednesday, April 13, 2016

CATATAN XI

Sampai shj di rumah, badan rasa amat letih. Terus berlari naik. Ibu selalu marah kerana aku suka berlari waktu naik tangga. Pernah tersadung dan jatuh. Rumah itu rumah lama tangga kayu. Dinding papan. Atap genting daripada bata nipis. Bata yang pecah kadang kala dibuat mengasah kuku. Ada kuda2(bangku) di kedua2 belah kiri dan kanan anjung. Pada bhgn kiri tangga tersedia tempayan atau guri yang berisi air. Air diambil dari perigi. Kadangkala terisi daripada air hujan yang turun dari saluran atap. Tempayan disediakn utk memudahkan tetamu basuh kaki. Penyebok diperbuat daripada tempurung kelapa. Pemegangnya daripada btg kayu atau buloh. Kebanyakan orang kg aku tidak berkasut waktu itu. Pak Nik Dol, Pakcu Che Nik, Pak DaHhamat, Pak Muda Putih(semuanya sudah arwah) memang tak pernah berkasut atau berselipar. Orang kata tapak kaki mereka tebal. Duri pun patah.

gambar hiasan - tempayan

Mereka selalu bertandang ke rumahku. Jumpa bapa. Bersembang, mcm2 dibualkannya. Selain menjadi guru dan ustaz,ayahku jg pemimpin masyarakat. Orang kuat sebuah parti politik. Sambil menunggu air masak yg dijerang atas dapur, maka dihidangkan cerana(tepak sirih). Terdapat pinang, gambir dan kapur. Sirih dilipat dan dicalit dengan kapur. Diletakkn juga buah pinang yg dihiris kecil2 menggunakan cekati. Hirisan kecil pinang diimasukkn ke dlm sirih yang dilipat dan terus masuk mulut. Dikunyah-kunyah. Airnya ditelan. Seumpama mengunyah chewing gum. Tidak ditelan. Aku pernah cuba tapi pedas rasanya. sesetengah rumah ada gobek(alat penghancur). Gobek terdiri dua komponen iaitu kepala gobek yg boleh dipegang serta besi yg tumpul pd hujung serta ibu gobek. ibu gobek dimasukkn pinang dan gambir. Kemudian dihentak dengan kepala gobek sehingga lumat. Selalunya yang tidak bergigi kerap guna gobek.

Kat kg aku masih ingat orang tua iaitu Pakcu Che Hat yg selalu guna gobek. Bercermin mata. Berkain sarung. Tali pinggang hijau yg bawa pergi Makkah. Jarang berselipar. Sambil bergobek cerita kisah zaman Jepun. Dia ckp dulu Jepun datang kg ambil ramai anak muda ke Burma tp tak pulang2. Jika nak mkn buah kelapa ditunjuk2 kat atas dan di suruh panjat. Jika tak mahu kena penampar Jepun. Aku suka tgk dia duk bergobek sambil bercerita. Kdgkala tak masuk akal tp seronok dengar pakcik Che Hat berbari(bercerita.

gambar hiasan

Rokok daun juga disediakan. Selalunya diikat dlm satu ikatan dengan gelang getah. Rokok daun digulung dan diletakkn tembakau. Kemudian dicucuh dengan ggesek cap lada. Ada yg ambil tembakau letakkn pd bibir. Berserongeh. Nak hilang hanyir katanya. Selepas mkn nasi. Sebelah hulu kgku ada orang menanam tembakau. Bila sudah dikutip dihantar ke rumah Mamat Jalilah(menantu pakcu Hamat). Ada gok/ban(rumah salai) tembakau di belakang rumah beliau. Kadangkala di htr ke kg Tok Sangkut jika kuantitinya byk. Disana ada jg Gok tembakau. Itulah tanaman sampingan ketika habis menuai padi.

Ibuku selalu hidangkan teh o panas. Bersamanya biskut marie bulat atau biskut gula. Bila cicah. Jd lembik. Penuh dalam cawan. Ambil sudu terus makan. Kadangkala panas-panas terus masuk mulut. Melecur lidah. Ibuku juga suka beli biskut bunga. Kebiasaannya bunga dimakan, biskut dibuang. Kalau teh masih panas. Tuang air dlm piring dan hirup. Bapa selalu bawa aku kat kedai abg Awang depan masjid bila dapat gaji. Minum teh susu, kopi cap bukit. Kedai Abg Awang tu juga menjual roti kering(roti berbuku yang dikeringkan). Sedap untuk dicicah air. Pokok buah-buahan pula tidak byk sangat. Itupun tinggalan datuk nenek yg sudah pergi. Antaranya pokok star. Buah star(kundang). Memang sedap. Masam. Warna hijau. Biji warna ungu. Buat colek mmg sedap. Bahan colek ialah kicap, gula dan cuka. Bila masak ranum jd warna coklat. Rasanya manis. Pada btg pokok ini juga abg Din buat tempat belajar. Macam 'ran'. Dibuat tempat duduk. Selalunya petang2 abg aku bawa buku dan belajar kat atas pokok itu. Pokok setol pula buahnya kena cekah. Bila masak isinya sedap dan masam. Kulitnya warna kuning bila masak. Satu lagi buah kayu arang. Masak ranum depan rumah Pak Nik Jusoh. Isterinya Makcik Setawa. Selalu kutip yang jatuh. Kadangkala Saidi Paksu Jusoh tolong panjat dan henjut dahan pokok. Luruhlah buah kayu arang itu.

Depan rumah bapaku tanam pokok kuinin. Bila tiba musimnya akan gugur bila cukup masak. Kadangkala guna galah untuk dikait bauhnya. Rasanya sedap seperti mangga. Bau pun memang menusuk hidung. Selain itu buah bacang tapi masam rasanya. Waktu mengupasnya aku berebut untuk dapatkan bijinya. Ini kerana boleh dikulum dan isinya masih banyak yang tidak dipotong.

Pokok durian pun ada di belakang rumah. Berakar banir yang besar. Di balik pokok itulah tempat kami melepas. Terutama waktu puncak. Tidak lama selepas itu bapa telah buat tandas yang baru. Lubang digali dan letakkan satu batnag kayu untuk memudahkan proses membuang. Tandas itu dilitupi oleh guni baja untuk menghalang pandangan orang. Namun baunya memang cukup busuk kerana lubang itu tidak tertutup sepenuhnya. Ulat-ulat kelihatan galak dalam gumpalan najis yang lama dan baru. Oleh itu aku suka buang di belakang pokok. Ini kerana najis itu tidak lama kerana ayam akan makan dengan mematuk secara beramai-ramai. Tandas yang betul-betul bagus dibina selepas itu. Digali lubang dan dibubuh kerek telaga. Di atasnya ditutup dan dibiarkan satu lubang untuk keluarkan gas. Tandas itu lebih tertutup. Namun air masih perlu dipunggah untuk membasuh najis pada punggung serta untuk mengalirkannya ke palong najis. Itulah antara sebabnya yang ramai dapat penyakit seperti taun, cacing kerana tandas yang tidak sesuai. Lepas dibina tandas tertutup itu, banyak penyakit dapat dielakkan.

gambar hiasan

Pokok rambai pun ada. Kadang kala ada budak2 muda yang panjat dan memungut ramabi dengan tangan lalu membuang ke bawah. Di bawah pokok beberapa orang akan menadah kain untuk menyambut rambai yang dibaling itu. Keadaan ini perlu dilakukan agar buahnya tidak rosak. Menjelang malam pula…(bersambung)

No comments: