Tuesday, March 17, 2009

Sejarah Kg Laut

oleh : Yusof B Nik Mohd Noor

Sejarah awal
Mengikut keterangan Wan Mamat b wan Seman, Kampung Laut dulunya merupakan sebuah kawasan yang terletak di tepi laut. Apabila berlakunya proses penimbunan dan pembesaran delta Sg kelantan maka kampung ini menajdi semakin besar dan semakin jauh dari laut, maka dari sinilah dikenal sebagai Kampung Laut.
Kg ini dianggap sebagai salah satu drp kg tertua di negeri Kelantan, dan dibuka bersama-sama kg Penambang, Kg Banggol, Kg jeram dan lain-lain. Nama Kg laut mula disebut dalam sejrah Kelantan pada penghujung abad ke-18 lagi iaitu semasa Long Yunus menjadi Yang Dipertuan kelantan. Semasa pemerintahan baginda, anaknya iaitu Tg Long Ismail telah dilantik sebagai Raja Muda dan bersemayam di Kg Laut.
Nama Kg laut juga disebut oleh Munsyi Abdullah semasa membuat lawatan ke kelantan pada 1836. Beliau menyebut :
..maka kira-kira setengah dua jam lamanya sahaya belayar mudek, sampailah kepada satu tempat yang bernama Pengkalan Tambang(Kg Penambang) iaitu berseberangan dengan Kg Laut..

Sejarah pembukaan Kg laut mungkin juga berlaku seawal abad ke-17 lagi jika dapat dikaitkan dengan satu bangunan tertua iaitu 'Masjid Kg laut'. Ahli sejarah berpendapat masjid tersebut telah didirikan tidak kurang 300 tahun dahulu.
..bersambung

*artikel ini dikutip drp Jurnal Persatuan Sejarah yg ditulis oleh Cikgu Yusof b Nik Mohd Nor/Abg Li(sepupu penulis)

No comments: