Wednesday, March 18, 2009

Sejarah Kg Laut (II) sambungan


Raja Kampung Laut
Semasa pemerintahan Sultan Muhammad I (1800 - 1837) Long Ismail sekali lagi dilantik menjadi Raja Muda; baginda menjadi pemebsar di Kg Laut dan berjaya memerintah dengan aman. Tetapi semasa Long Jenal menajdi Yang Dipertuan Kelantan(1837 - 1839), Long Ismail telah diketepikan dalam pentadbiran negeri. Sultan hanya mengadakan perundingan dengan Raja Bendahara, Raja Muda Penambang dan Raja Muda Bukit sahaja. Perbuatan Long Jenal menimbulkan rasa tidak puas hati kepada Long Ismail. Ini mendorong kepada membuat pakatan menggulingkan Long Jenal.
Mengikut Raja Kg Laut, Long Jenal tidak berhak menduduki takhta kerana yg benar-benar layak ialah anak saudaranya Tg Long Senik Mulut Merah yg bergelar Raja Temenggung Aria Pahlawan sptmana yg diamanahkan oleh al-Marhum Sultan Muhammad I dahulu. Cadangan penggulingan ini mendapat sokongan daripada Engku Sri Maharaja dan Engku Perdana Menteri Jeram.
Langkah pertama yg dilakukan ialah Raja Kg Laut telah mengarahkan orang-orangnya menikam org2 raja Penambang yg datang menyaksikan Menora di Kg laut. tercetuslah perang saudara sehingga membawa kepada kekalahan Long jenal dan baginda melarikan diri ke Pattani. dgn itu Long Senik Mulut Merah telah diangkat sbg Yang Dipertuan Kelantan bergelar Sultan Muhammad II(1839 - 1886).
Di sini jelaskah Raja Kg laut berperanan besar dalam menggulingkan Long Jenal dan perlantikan sulatan yg baru. selepas itu, peranan Raja Kg laut mula pudar apabila berlakunya pemusatan kuasa di Kota Bharu.
bersambung...

No comments: