Tuesday, October 28, 2014

PERISTIWA HIJRAH III

Sememangnya penghijrahan nabi Muhammad SAW dan pengikut baginda ke Madinah merupakan suatu peristiwa yang cukup besar dan bermakna dalam perkembangan Islam. Selama 13 tahun baginda dan orang-orang Islam dihina, disiksa dan dipulaukan oleh kaum Quraisy. Kita tidak lupa dengan tragedi yang berlaku ke atas Sumaiyyah dan keluarga, Bilal b Rabah yang disiksa dengan meletakkan batu bear di atas perut di tengah panas. (Sesiapa yang pernah ke tanah haram pasti merasai betapa panasnya cuaca di sana). Namun ini tidak melunturkan Rasulullah SAW untuk menyebarkan kalimah tauhid kepada orang Quraisy. Sambutan yang menggalakkan terutamanya dalam kalangan hamba abdi dan golongan yang tertindas membuatkan pembesar Quraisy menjadi berang. Oleh itu Umaiyah b Khalaf, Abu Lahab dan lain-lain telah bertindak dengan cukup ganas untuk mendera umat Islam yang nerupakan hamba sahaya mereka pada ketika itu.

Namun begitu, itu bukanlah alasan untuk menyebabkan penghijrahan mereka ke Madinah tetapi adalah atas titah daripada Allah swt melalui surah al-Anfal yang menjelaskan tentang niat orang kafir Quraisy dan telah berkomplot bersama-sama dengan puluhan pemuda daripada pelbagai suku untuk membunuh nabi Muhammad SAW. Tindakan itu diambil setelah mereka berputus asa dengan iltizam nabi Muhammad untuk teruskan usaha dakwah walapun ditawarkan dengan tiga Ta.

Umat ISlam sebenarnya telah berhijrah secara senyap-senyap ke Madinah. Mreka bergerak pada waktu malam. Antara kalangan sahabat baginda, Umar alKhattab adalah antara yang paling berani dengan mengisytiharkan keislamannya dan mencabar orang kafir Quraisy untuk menahan beliau daripada berhijrah ke Madinah. Sebetulnya orang Quraisy tidak berani berdepan dengan Umar kerana beliau merupakan orang yang cukup 'gedeber' sewaktu bersama-sama dengan orang Quraisy. Dan sikap itu terbawa-bawa sehingga beliau memeluk Islam.

bersambung....InsyaAllah

No comments: