Monday, October 27, 2014

Peristiwa Hijrah II

Sambungan...

Tidak lama kemudian baginda Rasulullah saw telah didatangi sekumpulan penduduk Madinah daripada Bani Aus dan kazraj

Latar Belakang

Madinah sebelum berlakunya peristiwa hijrah dikenal sebagai Yathrib. Dikatakan bahawa bapa baginda Rasulullah saw telah wafat di kota Yathrib ketika baginda masih dalam kandungan ibu iaitu Aminah binti Wahab.Di Madinah, terdapat 3 golongan masyarakat iaitu kaum Arab yang terdiri daripada dua suku kaum iaitu Bani Aus dan Bani Kazraj. Kedua-duanya saling bermusuhan dan bertelingkah antara satu sama lain. Yang keduanya ialah Kaum Yahudi yang terdiri daripada Bani Quraizoh, Bani Nadir dan Bani Qunaiqa'. Kaum Yahudi telah menguasai segala aspek ekonomi di Madinah. yang ketiganya ialah kaum Nasrani dan mereka ini merupakan minoriti

Sememangnya Aus dan Kazraj ini banyak mendapat info tentang kenabian nabi ini daripada kaum Yahudi. Pengkisahan tentang kelahiran nabi di akhir zaman telah diriwayatkan melalui kitab Injil tentang kelahiran nabi akhir zaman iaitu dikenal sebagai Ahmad. Namun begitu kelahiran ini bukannya dalam kalangan kaum Yahudi tetapi kaum Arab. inilah yang menyebabkan mereka cuba untuk menyembunyikan kebenaran tentang kenabian dan kerasulan nabi Muhammad saw. Ciri-ciri fizikal, perawakan dan keperibadian memang diketahui oleh pendeta Yahudi. Sehinggakan mereka mengaku bahawa lebih mengenali nabi Muhammad saw berbanding anak mereka sendiri. Namun begitu perkara ini telah diketahui oleh orang Arab Aus dan Kazraj. Oleh itu mereka secara rahsia dan berasingan telah menghantar utusan seramai 12 orang ke Makkah pada tahun ke12 selepas kenabian untuk menemui insan yang telah diceritakan oleh orang Yahudi tersebut.

.

Masjid Nabawi di Kota Madinah al-Munawwarah

Apabila mereka sampai ke Makkah mereka telah melihat secara dekat insan yang bergelar Rasulullah dan sememangnay benar daripada apa yang diceritakan oleh Pendeta Yahudi melalui kitab mereka. Oleh itu tanpa berlengah lagi mereka telah menemui Rasulullah saw dan berjanji untuk beriman kepada Allah swt, mengaku taat setia kepada nabi Muhammad saw dan meninggalkan amalan jahiliyah yang mereka amalkan sebelum ini melalui Perjanjian Aqabah Pertama.

Sejurus itu Rasululullah saw telah mengutuskan Mus'ab b Umair untuk ke Yathrib bagi menyebarkan Islam dan menyampaikan dakwah kepada orang Arab di sana. Tahun berikutnya bani Aus dan Kazraj telah mengunjungi nabi sekali lagi untuk mengikat setia yang dikenal sebagai Perjanjian Aqabah kedua. Melalui Perjanjian ini orang Arab Madinah bersetuju untuk mengukuhkan lagi kesetiaan kepada nabi Muhammad saw, menjemput nabi Muhammad saw dan umat Islam Makkah ke Madinah serta sanggup memyediakan tempat tinggal di Madinah.

Secara jelasnya perjanjian Aqabah kedua ini adalah satu asas yang cukup kukuh untuk berlakunya hijrah ke Madinah. Hal ini suatu hujah yang cukup kuat untuk menolak momokan orientalis barat yang menuduh penghijrahan ke Madinah merupakan satu pelarian

bersambung...

No comments: