Wednesday, February 4, 2009

Isu Terkini

a) Pendidikan

Nampaknya isu PPSMI begitu mencengkam para budayawan da karyawan Malaysia sehingga ada yang sanggup berdemonstrasi demi menjaga bahasa ibunda iaitu Melayu. Mengapa mereka begitu beriya-iya dalam hal ini? sebagai pendidik saya dapat merasakan pelaksanaan PPSMI ada pro dan kontranya.
Pronya..para guru terutamanya yang berdialek 'kelate' sgt trauma jika berbahasa Inggeris. Apatah lagi kena mengajar sains dan matematik dalam bahasa Inggeris.Maklumlah org kelate ni apabila bercakap bahasa Inggeris..sengau kelate tidak akan hilang. Namun begitu ada yang berusaha dan akhirnya berjaya memperbaiki sebutan dengan lebih baik seperti seorang kawanku iaitu cikgu Kasma yang kini mengajar di Batang Kali.
Kontranya..PPSMI ini telah menghasilkan jurang yang cukup besar antara pelajar melayu dan bangsa lain serta pelajar bandar dan luar bandar. Saya yang merupakan tenaga pengajar di sebuah sekolah yang majoritinya bangsa cina merasakan betapa mereka begitu fasih berbahasa Inggeris dan menunjukkan peningkatan yang cukup baik dalam mata pelajaran sains dan metamatik. Faktornya kerana mereka sentiasa 'speaking' di sekolah, di rumah dan dengan kawan-kawan. Maka tidak hairanlah mereka begitu memahami sains dan matematik dalam bhs Inggeris.
Bagaimana dengan pelajar Melayu? Di rumah cakap melayu (nak cakap Inggeris ada yg perli), dengan kawan-kawan cakap melayu..dalam kelas hanya waktu Math dan sains sahaja dalam bahasa Inggeris. Jadi, tak hairanlah mereka tak tahu apa yang cikgu ajar. Apabila sudah tidak faham konsep kerana tidak faham bahasa Inggeris, maka hasilnya keputusan mata pelajaran tersebut pasti jatuh. Hakikat ini perlu disedari dan difahami oleh pemerintah. dan bukanya memetingkan ego masing-masing tanpoa mempedulikan nasib anak bangsa..katanya pendokong 'melayu'?

b) politik

Bab ini sebenarnya saya tidak pandai nak ulas tetapi apabila melihat kekecohan yang berlaku di Perak..saya dapat merasakan suatu gegaran politik yang melanda negeri tersebut. Seperti yang kita maklum..Perak bukanlah negeri yang menjadi target oleh PR dalam Praya yang lalu. Kemenangan itu tidak dijangka dan menimbulkan keributan sewaktu hendak melantik MB pada awalnya. Disebabkan perlembagaan tubuh negeri Perak yang memerlukan MB drp kalangan Melayu maka wakil PAS iaitu YAB Dato' Sri Mohd Nizar telah terpilih walaupun partinya bukanlah majoriti. sebaliknya DAPlah yang majoriti. Di sinilah maka pihak UMNO telah cuba memainkan peranan untuk mengambil alih Perak dengan pelbagai cara. Sebelum 31 Ogos lagi suara itu kedengaran seiring dengan sdra Anwar yang hendak merampas kerajaan pusat. Tetapi kedua-duanya hampa dan kecewa kerana lompatan tidak menjadi. Apabila YB DUN Bota telah mula melangkah dan melompat ke PKR..UMNO jadi terkedu dan selaras dengan pelantikan Dato Sri Najib sebagai Ketua UMNO perak yg baru..bermulalah satu drama yang baru. Yg jelasnya 'peperangan' ini bukanlah antara Nizar dgn Tajol tetapi Anwar dgn Najib. Masing-masing ada kelebihannya tetapi nampaknya Anwar dalam bidang ini memang pakar dan licik. Menurut blog pinkturtle..Anwar dah Phd dalam politik tetapi Najib baru 'degree'. Jamaludin dan Osman baru PMR...So pintas memintas berlaku.
Apa yang perlu dilakukan oleh MB Perak, saya rasa beliau perlu membubarkan DUN. Jgn ambil Kelantan sebagai contoh. Walaupun keadaannya sama tetapi ADUN Kelantan pada 2004 yg lalu adalah semuanya PAS dan mereka ini memang sudah teruji dan tebal keimanannya. Sedangkan Perak ni...(tak naklah saya sebut..tuan-tuan pikirlah sendiri)

sekian..

*ulasan ini sy ambil daripada blog-blog yg berkaitan

No comments: